Beleefzones langs de opgewaardeerde Leie

Gepubliceerd op zondag 14 jul 2024 om 09:00
Op verschillende plaatsen langs de Leie, tussen Deinze en Wervik, richt De Vlaamse Waterweg nv met steun van de Europese Unie de komende jaren beleefzones in. Ook Dentergem wil graag verderbouwen op het concept en tekende de samenwerkingsovereenkomst.

De toekomstige beleefpunten bevinden zich in Petegem-aan-de-Leie, Machelen-aan-de-Leie, Zulte, Oeselgem, Sint-Eloois-Vijve, Sint-Baafs-Vijve, Desselgem, Beveren-Leie, Harelbeke, Kuurne, Bissegem, Wevelgem, Menen en Wervik.

Uitzicht beleefpunten

Een geharmoniseerde vormgeving werd uitgewerkt in het concept ‘roothoek’. Kenmerkend voor deze beleefpunten is een terracotta hoek die aansluit of verder loopt over het jaagpad. De roothoeken krijgen een geïntegreerde zitbank, een naamsvermelding in de betonnen structuur en een informatiepaneel met daarop de uitleg over een typisch aspect van de omgeving, de Leie in blauwgroene as in de omgeving of het Europese Seine-Schelde-project. De educatieve invulling van de roothoeken wordt nog verder uitgewerkt.

Roothoek uitgelegd

De naam roothoek is een samenvoeging van ‘hoek’ en ‘roten’. Roten is het blootstellen aan water waarop de vezels van onder meer vlas vrijkomen zodat ze gebruikt kunnen worden in de textielindustrie. De Leie was ervoor gekend en verwierf zo de naam Gouden rivier. In het ontwerp van deze beleefpunten werd een opvallende hoek verwerkt.

Meer info: www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/dertien-beleefzones-langs-opgewaardeerde-leie