Interview met Kristine Bultinck, helpende hand bij Welbi

Gepubliceerd op woensdag 25 okt 2023 om 17:42
Na jarenlang in de zorg gewerkt te hebben, wilde de Dentergemse Kristine Bultinck zich blijven inzetten voor anderen toen ze met pensioen ging.

Ze bood haar diensten aan via het digitale platform Welbi en helpt sindsdien partners of andere familieleden van een zorgbehoevende oudere door de zorg voor enkele uren over te nemen.

Kristine, hoe en waarom ben jij Welbi-vrijwilliger geworden?
“42 jaar werkte ik in de zorg, waarvan de laatste 15 jaar in het dagcentrum van Curando in Dentergem. Welbi werd opgestart toen ik nog in Woonzorgcentrum Mariaburcht aan de slag was en zo kwam ik in aanraking met wat ik toen al een mooi project vond. Zorgvragers lanceren een oproep via het digitale Welbi-platform en komen zo in contact met niet-professionele zorgverleners uit de buurt die hun aandacht en hulp aanbieden. Toen ik de deur van het dagcentrum achter me dichttrok bij m’n pensioen, wilde ik nog steeds ten dienste staan van anderen.”

Welke taken neem je zoal op je? 
“Ik maakte een profiel aan in de Welbi-app, wat heel vlot verliep, en kon mijn eigen interesses opgeven: de oppasdienst voor bejaarden of dementerenden en boodschappen doen. De persoon die hulp vraagt, doet een oproep en ik krijg een bericht in de app waarop ik dan kan aanklikken dat ik interesse heb of dat het mij niet past. Het is zo belangrijk dat de mantelzorger ook eens ontlast kan worden. Zo ging de partner van een vrouw voor wie ik zorgde, eindelijk nog eens fietsen met andere wielertoeristen, wetende dat zijn vrouw in goede handen was.”

Hoeveel opdrachten kon je al afronden en wat vind jij een goede reden om als vrijwilliger te kiezen voor het Welbi-platform?
“3 oproepen kon ik positief beantwoorden. Er staan er nog 2 op de planning, maar er is zeker nog ruimte voor nieuwe opdrachten! Het grote voordeel van het zich aansluiten bij Welbi is de verzekering. De vergoeding geef je zelf op via je profiel. Ik probeer die bewust laag te houden omdat mijn hulp toegankelijk zou zijn voor zoveel mogelijk mensen.”

Hoelang zie je dit jezelf doen, Kristine?
“Zolang ik kan. Eigenlijk tot ik zelf een hulpvraag moet stellen, wil ik dit graag volhouden. Het geeft me veel voldoening en de dankbaarheid die je ontvangt is groot. Je bouwt ook een mooie band op met die mensen! Ik verhuis binnenkort naar 1 km verderop, ik blijf zelfs in dezelfde gemeente. Maar een vrouw die ik eerder hielp en bij wie ik nu in de straat woon, zegt me regelmatig ‘ge moogt niet verhuizen, Kristine’.”

Hartverwarmend, Kristine. We wensen je nog veel positieve Welbi-ervaringen de komende jaren.

Heb je interesse in het gebruik van Welbi, kom dan gerust naar onze infosessie in het Sociaal Huis Wegwijs (Kasteeldreef 1) op donderdag 9 november 2023 van 16.00 u tot 17.00 u. Meer info op www.dentergem.be/infosessie-welbi.