"Kringlooptuinieren geeft je leven zoveel meer kleur en werkelijk iedereen kan het"

Gepubliceerd op woensdag 24 apr 2024 om 09:00
Geroutineerde kringloopkrachten Bea Van den Abeele en Jean-Pierre Decoene kan je elke eerste zaterdag van maart tot oktober een bezoekje brengen op het recyclagepark in Markegem. Dan zijn ze, zoals elke week, druk in de weer op de demoruimte.

Dag Bea en Jean-Pierre, jullie zijn wat ze noemen ‘kringloopkrachten’. Wat moeten we ons hierbij voorstellen?
Bea: In 2005 namen we beiden deel aan een infoavond over compostmeesters, een term die misschien meer zegt, al dekt die de lading niet meer. Na een intensieve opleiding bij IVIO die we samen afrondden, konden we aan de slag. Het is onze droom met onze demoruimte en workshops zoveel mogelijk Dentergemnaren de voordelen te tonen van de biologische kringloop en hen warm te maken voor thuiscomposteren, grasbeheer, snoeihoutverwerking, voedselverlies, vaste planten en het houden van kippen.

Vanwaar jullie liefde voor het kringlooptuinieren?
Bea: Toen ik huwde gingen we wonen in Oeselgem waar we een grote tuin hebben. Zo kreeg ik groene vingers en voelde ik de kriebel om te doen aan thuiscomposteren. Van compostvaten was toen nog geen sprake, mijn echtgenoot en ik maakten gebruik van paletten.
Jean-Pierre: Vroeger had ik een grote moestuin die ik met plezier onderhield. Nu zijn het vooral de kippen die een plekje hebben in de tuin.

Binnenkort wordt de demoruimte op het recyclagepark van Markegem vernieuwd. Verandert er veel?
Jean-Pierre: Alles wordt opgefrist door de technische dienst, er komt een nieuw (opberg)hok en de kippen krijgen meer ruimte om droog te zitten. In de beginjaren draaide het op de demoruimte vooral om composteren.
Bea: En dat is kinderspel! Het recept voor compost is simpel: groen (groenten-fruit) & bruin (houtsnippers) in lagen op elkaar strooien en dat alles regelmatig omdraaien. Enkel gekookte voedselresten hou je best uit je compostvat. Maar dat zijn echte lekkernijen voor de kippen, die wel tot 50 kg restjes per jaar kunnen verorberen. En wie houdt nu niet van de eitjes die je er gratis bijkrijgt?

Waarom zouden twijfelaars beter wél starten met thuiscomposteren?
Bea: Thuiscomposteren is zoveel goedkoper dan alles in een (dure) vuilniszak deponeren. Vanaf 2025 of 2026 moet iedereen verplicht zijn gft-afval apart verzamelen en al dan niet laten oppikken door de officiële diensten. Waarom zou je je eigen compost dan niet willen gebruiken om bijvoorbeeld je gras onkruid- en mosvrij te houden door een fijn laagje in het gras te strooien of je tulpen en hyacinten een extra boost te geven met die voedingrijke mengeling?

Maar jullie houden je dus niet enkel bezig met composteren, zoals jullie al vermeldden.
Bea: De laatste jaren is er heel wat te doen rond voedselverlies. We schoolden er ons in bij en experimenteren volop met restjesrecepten: broodpudding, chapelure of soepballetjes met brood dat over is, chocolademelk met restjes chocolade, …Regelmatig serveren we onze bezoekers iets van die proevertjes. Weet je, het lijkt allemaal misschien een druppel op een hete plaat, maar alle kleine beetjes samen zijn beter dan niets doen voor het milieu en het klimaat. We hopen ons werk als kringloopkrachten nog lang te mogen doen, maar kunnen wel wat versterking gebruiken.

De lente laat zich stilaan voelen…wat betekent dat voor jullie werk?
Jean-Pierre en Bea: Sinds maart ging onze demoruimte weer open voor het publiek, maar er dienen zich ook weer heel wat andere activiteiten aan. Op 15 april mochten we in de gemeentelijke basisschool Wegwijzer (Wakken) een workshop geven over composteren. Vroeger gaven we regelmatig workshops op de scholen, met Josefien de worm die de kindjes potjes met bloemaarde liet vullen. O, dat vinden ze tof, en ja, ook dat kindje in het witte jurkje dat ons eerst van op een afstandje gadeslaat! Hopelijk steekt de jeugd met hun enthousiasme de ouders aan. Hebben zij dan vragen, bijvoorbeeld bij de aankoop van een compostvat? Dan staan we ze graag bij.

Jullie zullen ook op de Boerenmarkt te vinden zijn? En wat gebeurt er op zaterdag 15 juni?
Bea: Kindjes die tijdens de Boerenmarkt op zaterdag 11 mei naar ons kraam komen, mogen een plantje of bloemetje voor moedertjesdag planten in de zelfgeschepte aarde. De jaarlijkse kippenactie vindt deze keer plaats op 15 juni. We hopen dat heel wat inwoners nieuwsgierig zijn naar onze vernieuwde demoruimte! Wie via de kippenactie kippen bestelt, komt die dan bij ons ophalen.

Alvast heel veel succes met de heropstart van de bezigheden bij de start van de lente, Jean-Pierre en Bea!

Wil jij kringloopvrijwilliger worden?

Heb je een passie voor tuinieren en het milieu? Wil je de biologische kringloop sluiten: composteren, voedselverlies tegengaan, mulchmaaien, kippen houden, snoeihout omtoveren tot vlechtwerk?

Word een echte expert in deze thema’s en een ervaringsdeskundige in het minder afval produceren. En geniet van een actief leven!

Neem contact op met de dienst Omgeving via 051 57 55 20 of omgeving@dentergem.be of registreer je via www.dentergem.be/kringloopkrachten.